English
Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
Avanto CD
Pressi
Järjestäjät
 
Live-esitykset
Mark Boswell
Tina Frank
Muscha
Gunvor Nelson
Chris Petit
Lillian Schwartz
Lillian Schwartz
Avantocore
Avantoscope

 

   

NOVA-KINON MANIFESTI

Nova-Kino on kokeellisen elokuvan liike, jonka lähtökohdat ovat Neuvostoliiton 20-luvulla, film noirissa, situationismissa, klassisessa avantgardessa ja postmodernin luvattoman sämpläämisen teoriassa. Liike on häpeilemättömän vasemmistolainen, ja siihen sisältyy muunnelmia klassisesta anarkismista, situationismista ja marxilaisesta paranoiasta rajoittamatonta kapitalismia kohtaan.

Nova-Kino on teknologisesti edistyksellinen media, joka hyödyntää niin digitaalista, analogista kuin vanhentuneena pidettyä elokuvatekniikkaa. Yhdessä niissä konkretisoituu vapaan markkinatalouden mantra "teknologian demokratisoinnista".

Nova-Kinon tulisieluinen kritiikki kapitalismia, Amerikan ylivaltaa ja tekno-utopioita kohtaan vaikeuttaa sen pääsyä perinteisiin esityspaikkoihin, jakeluverkostoihin ja tuotantorakenteisiin — mutta ei tee sitä mahdottomaksi.

Nova-Kino tutkii menneisyyden, nykyisen ja tulevaisuuden poliittista rakennetta. Se ei toimi lineaaristen kaavojen mukaan. Siksi se on buddhalainen hyökkäys virallisen historiankirjoituksen narratiivista rakennetta vastaan. Toisin kuin vanha avantgarde Nova-Kino käyttää kuitenkin innokkaasti hyväkseen "tarinoiden" kertomista. Siksi se on yhtä aikaa sekä menneisyydestä puhuva tarinankertoja että nykypäivän profeetta.

Nova-Kino ei tunnusta perinteisiä länsimaisia tekijänoikeuksia. Mitä syvemmälle yhteiskuntaan Hollywood iskostaa tautologista kulutusideologiaansa, sitä syvemmälle ME hyökkäämme! Nova-Kino on kuin kasino pohjoisamerikkalaisissa intiaanireservaateissa: paradoksaalinen, autonominen ja syvimmältä olemukseltaan viisas...

Mark Boswell

Lue lisää
John Anderson: Tervetuloa K-Alueelle
 

The Subversion Agencyn Euroopan ensi-ilta Kiasma-teatterissa lauantaina 22. marraskuuta kello 15.30. Ohjaaja Mark Boswell esittelee näytöksen.

www.avantofestival.com

site by valotalo Avanto Helsinki Media Art Festival 20-23.11.2003